Aprovada la declaració d’emergència climàtica i ambiental a Catalunya

Aquest dimarts el Govern de la Generalitat ha declarat l’emergència climàtica i ambiental . Així ho ha anunciat Meritxell Budó, consellera de la Presidència i portaveu del Govern, tot i que també ha aclarat que es tracta només d’una declaració política. De la mateixa manera, es suma a declaracions que ja han fet aquest darrers dies països com Regne Unit i Irlanda i que segueix la línia  de donar prioritat a polítiques per protegir el territori, frenar el canvi climàtic i establir una transició energètica cap a energies renovables.

Image result for renewable energy

Aquest gest també ve a respondre tant als nombrosos informes científics que ens arriben com a moviments socials, en part liderats per Fridays for future i Greta Thunberg. Aquest moviment, en gran majoria estudiantil, ja va convocar el 15 de març una mobilització a escala internacional que a España va aglutinar 60 ciutats. El mateix grup ecologista ha convocat una altra vaga contra el canvi climàtic el proper divendres 24 de maig.

Aquest acord vol desenvolupar la llei de canvi climàtic, aprovada al Parlament a l’agost del 2017, tot i que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional. Finalment va aixecar el veto a la majoria dels seus articles l’abril del 2018. Es va quedar vetat l’article que volia prohibir el fracking i es van posar objectius en energies renovables i emissions de gasos com també es van crear el Fons Climàtic i el Fons de Patrimoni Natural.

Tot i aquesta voluntat de començar a aplicar lleis per revertir el canvi climàtic i les seves conseqüències, no es detallen mesures concretes reals (la majoria són genèriques o de conscienciació) ni s’hi especifica calendaris d’aplicacions. Per començar, es té previst eliminar obstacles “que puguin posar en perill l’assoliment dels objectius en matèria de mitigació del canvi climàtic i de transició energètica”.  També es pretén fer una transició energètica “cap a un model energètic cent per cent renovable, desnuclearitzat i descarbonitzat, neutre en emissions de gasos amb efecte hivernacle. Altres aspectes a tenir en compte són frenar la pèrdua de biodiversitat, canviar la mobilitat urbana a un model basat en transport públic, vehicles compartits i amb zero emissió i ajudar a aquella part de la societat més afectada pel canvi climàtic.

Deja un comentario